dinsdag 8 december 2009

Textielveredeling

Textielmateriaal moet in vele gevallen heel wat voorbehandeling ondergaan, bijvoorbeeld wassen, bleken, afkoken, ontsterken,... Garens of weefsels worden geverfd om de juiste kleur aan het eindproduct te kunnen geven. Sommige bedrijven leggen zich dan weer toe op het bedrukken van textielweefsels. Anderen zijn dan weer gespecialiseerd in het "coaten" van textieldoeken, zo is de bekleding van het dashboard in een auto een textieldoek waar een laag kunststof (pasta) wordt aangebracht. Dekzeilen van vrachtwagens zijn ook textieldoeken, door de "coating" die ze hebben gekregen wordt de vracht beschermd tegen alle weersomstandigheden.
Bijzondere plaats in de textielveredeling zijn de activiteiten die behoren tot het "appreteren" of "finishen". Dat omvat een hele reeks van bewerkingen waardoor bepaalde eigenschappen worden toegevoegd zoals: verzachten, kreukherstellend, anti-allergisch, brandwerend, water-of olieafstotend...
Meer weten over onderzoek en innovatie in deze productgroep? Lees dan snel volgende brochures CoatingTextile Finishing van Centexbel, het wetenschappelijk en technisch centrum voor de textielindustrie.

Geen opmerkingen: