dinsdag 8 december 2009

Nederlands Vlisco levert Afrikanen mode

Het Nederlandse bedrijf Vlisco uit Helmond levert de Afrikaanse consument mode-artikelen. In West-Afrika is de véritable wax Hollandais of guaranteed Dutch wax enorm populair. Deze wax op kleding wordt ontworpen en gemaakt door Vlisco. Volgens Roger Gerards, hoofd van Vlisco`s designafdeling, is het product van Vlisco zelfs een Afrikaans cultuurgoed geworden.

Dit heeft wel gevolgen. Veel ontwerpers denken bijvoorbeeld dat ze de dessins mogen gebruiken voor hun eigen producten, zoals de Japanse modeontwerper Junya Watanabe. Vlisco is wel een textielleverancier, maar dat betekent niet dat andere ontwerpers de dessins mogen namaken. Watanabe heeft dan ook een vergoeding betaald voor het gebruik van de dessins. Overigens is Vlisco sinds 2006 niet alleen `lapjesfabrikant`, maar een heus modemerk. Vier keer per jaar presenteert Vlisco een nieuwe collectie.

Vlisco richt zich uitsluitend op de Afrikaanse markt, omdat de stof hier erg in de smaak valt. De lappen stof van Vlisco zijn zo`n 5,5 meter lang en worden vooral door de welgestelde Afrikaanse vrouw gedragen als jurk of als rok, top, draagdoek of hoofddoek. Mannen dragen de stoffen ook. Ze wikkelen de lap om of maken er een boubou (een soort djellaba) van. Een lap kost tussen de 45 en 67 euro, maar er zijn ook duurdere versies met meerdere kleuren.

Geen opmerkingen: